منوی دسته بندی

تفاوت برنامه‌نویسی فرانت اند و بک اند

توسعه فرانت‌اند چیست؟

فرانت‌اند وب‌سایت همان چیزی است که شما در مرورگر خود مشاهده می‌کنید و با آن تعامل دارید که به‌عنوان سمت کاربر یا کلاینت ساید از آن یاد می‌شود. به‌عبارتی‌دیگر تمامی عناصری که کاربر به طور مستقیم با آن‌ها سروکار دارد از متن گرفته تا تصاویر و منوی کاربری، همگی مربوط به سمت کاربر می‌شود.

زبان‌های توسعه فرانت‌اند وب کدامند؟

  • HTML: یک زبان نشانه‌گذاری است که محتوای وب‌سایت را ایجاد و سازمان‌دهی می‌کند.
  • CSS: زبانی است که همراه با HTML استفاده شده و سبک محتوای وب‌سایت مانند رنگ‌ها، اندازه و نوع قلم و … را تعریف می‌کند.
  • جاوا اسکریپت: زبان برنامه نویسی است که برای عناصر تعاملی‌تر مانند منوی کشویی، پنجره‌های معین و فرم‌های تماس استفاده می‌شود. علاوه ‌بر‌ این، از فریم ورک‌هایی مانند بوت استرپ، Angular و کتابخانه‌های جاوا اسکریپت مانند JQuery در ساخت فرانت‌اند وب‌سایت استفاده می‌شود.

چه تفاوتی بین توسعه فرانت‌اند و طراحی وب وجود دارد؟

این نکته بسیار حائز اهمیت است که اگرچه توسعه فرانت‌اند با جنبه بصری و تعاملی یک وب‌سایت سروکار دارد، اما درواقع به معنای طراحی وب‌سایت نیست. برنامه نویسان فرانت‌اند جنبه‌های ظاهری سایت را طراحی نمی‌کنند. این وظیفه طراحِ تجربه کاربری یا طراح UI است. برنامه نویسان فرانت‌اند طراحی اولیه را دریافت کرده و با استفاده از زبان‌هایی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم وب‌سایت را ایجاد می‌کنند. بنابراین طراحان وب به ظاهر وب سایت اهمیت می‌دهند و برنامه نویسان فرانت‌اند بر روی عملکرد سایت فعالیت می‌کنند تا یک وب‌سایت تعاملی ایجاد شود.

بک‌اند وب‌سایت

چند ماه پس از اینکه وب‌سایت استاتیک شما راه‌اندازی شد و توانستید محصولات و کسب‌و‌کار خود را به مشتریان معرفی کنید، حال زمان آن رسیده است که مشتریان قادر باشند در هر زمانی به‌صورت آنلاین محصولات شما را خریداری کنند؛ بنابراین نیاز به ساخت یک فروشگاه آنلاین دارید. این بدان معنی است که سایت شما اکنون باید اطلاعات مربوط به محصولات، خرید‌ها، پروفایل کاربران، کارت‌های اعتباری و موارد دیگر را ذخیره کند. حال این سؤال مطرح می‌شود که چگونه باید این داده‌ها را مدیریت کرد؟ اینجاست که توسعه بک‌اند به میان می‌آید.

توسعه بک‌اند چیست؟

اطلاعات سایت‌های ایستا همیشه ثابت و بدون تغییر است. در وب‌سایت‌های ایستا تمامی اطلاعاتی که در صفحه وجود دارد، توسط کدهای فرانت‌اند نوشته می‌شوند. وب‌سایت‌های ایستا برای مشاغلی مانند کسب‌وکارهای تجاری، رستوران‌ها، اوراق بهادار و یا پروژه‌های گروهی و… مناسب هستند؛ اما اگر بخواهید وب‌سایتی پویا ایجاد کنید که کاربران با آن در تعامل باشند، باید بر روی بک‌اند وب‌سایت تمرکز کنید. بک‌اند بخشی از وب‌سایت است که کاربر آن را مشاهده نمی‌کند. عملیات ذخیره‌سازی، سازمان‌دهی داده‌ها و کسب اطمینان از اطلاعات سمت کاربر همگی توسط بک‌اند سایت انجام می‌شود. در واقع بک‌اند با فرانت‌اند ارتباط برقرار کرده و در این میان اطلاعات ارسال و دریافت می‌شود تا به‌عنوان یک صفحه وب پویا به کاربران نمایش داده شود.

هنگامی که در سایت فرم مخاطب را پر می‌کنید و یا یک خرید انجام می‌دهید، مرورگر شما درخواستی را به سمت سرور ارسال می‌کند و سپس درخواست را تفسیر و به کاربر نمایش می‌دهد. سایت جدید شما باید مؤلفه‌های بک‌اند اضافی داشته باشد تا به یک وب‌سایت پویا تبدیل شده و محتوای آن باید بر اساس اطلاعات موجود در پایگاه داده تغییر کند که این تغییرات می‌تواند توسط کاربران ایجاد ‌شود. به همین جهت وب‌سایت‌های پویا نسبت به وب‌سایت‌ها ایستا متمایز هستند، زیرا در وب‌سایت‌های ایستا نیازی به پایگاه داده نیست و به همین دلیل است که محتوای آن به طور کلی یکسان باقی می‌ماند.

تنظیمات سمت سرور

وب‌سایت شما به پایگاه داده نیاز دارد تا تمامی اطلاعات مشتریان و محصولات را مدیریت کند. استفاده از پایگاه داده در وب‌سایت مواردی مانند بازیابی، سازمان‌دهی، ویرایش و ذخیره داده‌ها را آسان‌تر می‌کند. تمامی این عملیات بر روی کامپیوتری به نام سرور انجام می‌شود. پایگاه‌های داده متفاوتی وجود دارد که به طور گسترده توسط وب‌سایت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد ازجمله SQL SERVER، MY SQL، PostgresSQL، اراکل و …

در مرحله اول وب‌سایت یا برنامه شما تنها شامل کدهای فرانت‌اند است و سپس با استفاده از یک زبان برنامه نویسی که توسط پایگاه داده قابل شناسایی است، بک اند وب‌سایت ساخته می‌شود. زبان‌های PHP، جاوا، ASP و … از زبان‌های متداولی هستند که برای بک‌اند سایت مورد استفاده قرار می‌گیرند. این زبان‌های برنامه نویسی اغلب بر روی فریم ورک‌هایی اجرا می‌شوند که فرایند توسعه وب را ساده‌تر می‌کند.

با استفاده از بک‌اند و فرانت‌اند مشتریان می‌توانند به وب‌سایت شما مراجعه کنند و محصول موردنظر خود را تهیه کنند. به‌عنوان‌مثال زمانی که آن‌ها در باکس جست‌وجو، محصولی را تایپ می‌کنند، برنامه تمامی داده‌های موجود در پایگاه داده را بررسی کرده و اطلاعات را به شکل کد فرانت‌اند برمی‌گرداند و مرورگر محصول درخواست شده را به کاربر نمایش می‌دهد.

کدام یک را باید یاد گرفت؟

اگر تمایل به یادگیری برنامه نویسی وب دارید اما در انتخاب بین فرانت‌اند و بک‌اند سردرگم هستید، مهم است که کاربرد هرکدام را بشناسید. اگر شما به کار با طرح‌های بصری علاقه دارید و قصد دارید تا یک وب‌سایت باتجربه کاربری عالی برای کاربران به ارمغان بیاورید، یادگیری برنامه‌نویسی فرانت‌اند می‌تواند برای شما مناسب باشد؛ اما اگر به کار کردن با داده‌ها ، محاسبه الگوریتم و راه‌هایی برای بهینه‌سازی سیستم‌های پیچیده علاقه دارید، بهتر است برنامه نویسی بک‌اند را یاد بگیرید.

بااین‌حال وجه تمایز فرانت‌اند و بک‌اند همیشه واضح نیست. برخی از برنامه نویسان در هر دو مورد ماهر هستند که به آن‌ها برنامه نویس فول استک می‌گویند. حال می‌توانید دید خوبی نسبت به تفاوت‌های فرانت‌اند و بک‌اند داشته باشید، مثلاً اینکه این دو چطور با یکدیگر کار می‌کنند تا یک وب‌سایت‌ تعاملی ایجاد شود. همچنین بازار کار ایران در حوزه فرانت‌اند و بک‌اند، وضعیت مطلوبی از نظر استخدام برنامه نویس دارد. بنابراین یادگیری هر دو حوزه را به شما دوستان توصیه می‌کنیم.



برای مشاوره و ثبت نام در بوت کمپ های برنامه نویسی روی دکمه زیر کلیک کنید

منبع:

https://careerfoundry.com/en/blog/web-development/whats-the-difference-between-frontend-and-backend/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *